Baro Aidatlarının Yapılandırılması Hakkında

• Küçük Font
  • Sayfayı Yazdır
Baro Aidatlarının Yapılandırılması Hakkında

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7440 Sayılı Yasanın 10. Maddesinin 14. Fıkrasına göre, baroya aidat borcu bulunan meslektaşlarımızın, bu yasa kapsamında 31 Aralık 2022 tarihinde kadar olan  borçlarını yapılandırma istemi ile ilgili dilekçelerini 31 Mayıs 2023 günü mesai bitimine kadar başkanlığımıza vermeleri ve 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilk taksitini baro veznesine ya da baro banka hesaplarına yatırmaları gerektiği meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.

Anılan Kanun’un 10.maddesinin 14. fıkrası uyarınca Türkiye Barolar Birliği tarafından kanuna uygun şekilde belirlenmiş olan uygulama esasları şunlardır:

1-) Yapılandırmadan yararlanılabilmesi için bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonu olan 31.05.2023 tarihine kadar kesenek borçları için alacaklı baroya, staj kredisi borcu için Türkiye Barolar Birliğine başvurulması şarttır.

2-) Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların Kanunda belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Bu Kanunun yayımı tarihinden önce dava konusu edilmiş ve/veya mahkemece hükme bağlanmış ve kesinleşmiş olanlar dâhil olmak üzere icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması hâlinde davalar ve/veya icra takipleri bu fıkra kapsamında ödenmesi gereken tutarlar fıkrada öngörülen süre ve şekilde tamamen ödeninceye kadar durdurulur ve alacağın tamamı ödendiğinde sonlandırılır. Bu kapsamda, tamamı ödenen alacaklara ilişkin dosyanın kapatılması için gerekli tahsil harcı borçlu tarafından ödenir, bundan başka yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekâlet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez.

3-) Avukatların ve stajyer avukatların baro kesenekleri ile staj kredisi borçlarının asıllarının tamamının birinci taksiti bu Kanunun yürürlüğe girdiği 12.03.2023 tarihini takip eden üçüncü ayın sonu olan 30.06.2023 tarihine kadar, kalanın da aylık dönemler halinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi gerekmektedir. Başvuru ve taksit ödeme sürelerinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter.

4-) Ödenmesi gereken tutarların düzenlemede öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilir. Ancak düzenleme uyarınca aylık taksitini süresinde ödemeyenler bakımından bir kereye mahsus olmak üzere ödenmeyen taksitin bir sonraki ay taksiti ile birlikte ödenmesi durumu saklıdır.

Resmi Gazeteyi Görmek İçin Tıklayınız

Fotoğraf Galerisi